Μάρκετινγκ στην κρίση Η οικονομική κρίση του 2010 διήρκησε μία δεκαετία. Τώρα έχουμε νέο εχθρό…
ChatGPT: Είναι έτοιμη η ανθρωπότητα?
ChatGPT: Ένα «τρομακτικό» πολυεργαλείο που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ – Μπορεί;
Μια νέα, δωρεάν εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ήρθε για να φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και στις ζωές μας. Πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα για να συνυπάρξει με το ChatGPT και τις εντυπωσιακές καινοτομίες που προσφέρει
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως αποτελεί το μέλλον, όχι μόνο για τον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και για άλλους τομείς της ανθρώπινης ζωής στους οποίους κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της. Οι χρήστες της Apple βλέπουν την «Siri» να ανανεώνεται συχνά με νέες εντυπωσιακές δυνατότητες, ενώ το Google Assistant μπορεί να μας διαβάζει διαδικτυακά άρθρα δυνατά μέχρι και να μας κάνει… κράτηση σε ένα εστιατόριο.
Παράλληλα μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρίες έχουν ενσωματώσει ή δημιουργήσει τα δικά τους chatbot (ηλεκτρονικά προγράμματα συνομιλιών) για να εξυπηρετούν άμεσα και πιο αποδοτικά τα αιτήματα των πελατών τους.
Ωστόσο, πώς θα ονομάζαμε ένα προϊόν που «γέννησε» η τεχνητή νοημοσύνη το οποίο μπορεί πολύ γρήγορα να μας δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σαν ένας κανονικός άνθρωπος και μάλιστα αυτές να μην είναι συγκεχυμένες αλλά σε μορφή κειμένου με αρχή μέση και τέλος; Η εταιρεία OpenAI έκανε την ιδέα που είχε πραγματικότητα και έτσι μας σύστησε το καινοτόμο δημιούργημα της, το ChatGPT.
Δεν πρόκειται απλά για μια έξυπνη και καλά εκπαιδευμένη μηχανή που δύναται να εκτελέσει με επιτυχία τα παραπάνω. Είναι το απόλυτο πολυεργαλείο το οποίο υπόσχεται να μας αλλάξει τελείως την αντίληψη που έχουμε μέχρι τώρα για τις τυπικές διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, απειλώντας ακόμα και τον «γίγαντα» που ονομάζεται Google. Στους μόλις δυο μήνες λειτουργίας του το ChatGPT έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που «τρομάζουν» βλέποντας πόσο άνετα μπορεί να τον ξεπεράσει. Κατά πόσο όμως όλα αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια;
Τι είναι πραγματικά το ChatGPT
Το «Chat», δηλαδή η συζήτηση και το «Generative Pre-trained Transformer» ή αλλιώς ο Παραγωγικός Προ-εκπαιδευμένος Μεταλλάκτης από όπου προκύπτει το GPT, συνθέτουν το όνομα αυτής της υπέρ-εφαρμογής. Η οποία μάλιστα είναι δωρεάν για όλους από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε, στις 30 Νοεμβρίου του 2022. «Μητέρα» της η αμερικανική εταιρεία OpenAI της οποίας ιδρυτής μεταξύ άλλων υπήρξε ο Έλον Μασκ, έχοντας τώρα θέση χορηγού.
Με πιο απλά λόγια το ChatGPT βρίσκεται στον ιστότοπο της OpenAI όπου o χρήστης εισέρχεται φτιάχνοντας πρώτα τον προσωπικό λογαριασμό του. Εκεί μπορεί να ξεκινήσει μια ηλεκτρονική συνομιλία με μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, σαν chatbot, που έχει πρόσβαση σε ένα ασύλληπτα μεγάλο όγκο πληροφοριών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από τις κλασικές ερωτοαπαντήσεις, το ChatGPT είναι ικανό να διορθώνει τα λάθη σε έναν κώδικα που έχει γραφτεί με βάση μια οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, να συντάσσει από απλές επιστολές μέχρι και πανεπιστημιακές εργασίες, ακόμα και να γράφει στίχους για τραγούδια και όλα αυτά σε χρόνο απίστευτα γρήγορο.
Παράλληλα, το κείμενο είναι τόσο φυσικά γραμμένο που μοιάζει σαν να το έχει επεξεργαστεί κάποιος άνθρωπος.
«Βροχή» οι εγγραφές και στο βάθος η επένδυση της Microsoft
Ακριβώς αυτή η δυνατότητα να παράγει εκτενή κείμενα σε ελάχιστο χρόνο είναι που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα Chatbot, κεντρίζοντας ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον των χρηστών. Mόλις μέσα σε 5 ημέρες από το «ντεμπούτο» του, οι χρήστες του ChatGPT έφτασαν τους 1 εκατομμύριο. Και να σκεφτεί κανείς ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο το Instagram χρειάστηκε 2,5 μήνες ενώ το Facebook 10 μήνες. Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αγγίζει τα 29 δισ. δολάρια!
Ο «θόρυβος» που προκάλεσε το ChatGPT ήχησε πολύ δυνατά μέχρι τα γραφεία της Microsoft, η οποία σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα εξετάζει σοβαρά πλέον να επενδύσει το ποσό των 10 δισ. δολαρίων στην εταιρεία OpenAI ώστε να αξιοποιήσει τα εργαλεία της. Άλλο ένα δείγμα του πόσο υψηλά αξιολογούν οι «κολοσσοί» του τεχνολογικού χώρου το ChatGPT, πιστεύοντας ότι όντως μπορεί να φέρει την επανάσταση στις μηχανές αναζήτησης. Στο πεδίο δηλαδή που η Google κυριαρχεί και όλοι οι υπόλοιποι δεν τολμούν καν να σκεφτούν να την ανταγωνιστούν. Φαίνεται πως αυτή η καθολική επικράτηση της Google, θα αρχίσει να αμφισβητείται όταν η Microsoft αποφασίσει να εντάξει στη δική της μηχανή αναζήτησης, την Bing, τις δυνατότητες του ChatGPT.
Πάντως, όσο κι αν έχει «απογειωθεί» το ChatGPT το τελευταίο δίμηνο και θα συνεχίσει πιθανόν να το κάνει και στο άμεσο μέλλον, δεν μοιάζει εύκολο να ανατρέψει τα δεδομένα όσον αφορά στη Google. Αυτή είναι και η άποψη που έχει και το ίδιο το… ChatGPT:
Διχογνωμία για το «αποτύπωμα» του ChatGTP
Όπως γίνεται για καθετί πρωτοεμφανιζόμενο και πολλά υποσχόμενο στον κόσμο της τεχνολογίας, οι αντιδράσεις ποικίλουν. Υπάρχουν κορυφαία διεθνή μέσα που αποθεώνουν το ChatGPT για τα ρεαλιστικά κείμενά του και τις πολλαπλές δυνατότητές του. Μάλιστα όπως δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής πανεπιστημίου της Αριζόνα, Νταν Γκίλμορ, κάλεσε το ChatGPT να συνθέσει την εργασία που ανέθεσε στους μαθητές και το αποτέλεσμα που ήταν ίδιου επιπέδου με αυτό που θα παρήγαγε ένας καλός φοιτητής.
Φυσικά το γεγονός ότι οι σπουδαστές μπορούν να έχουν «έτοιμες» εργασίες μέσω του ChatGPT εγείρει μεγάλη ανησυχία στους ακαδημαϊκούς και καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση μηχανισμών που θα εντοπίζουν τυχόν τέτοιες απόπειρες. Αλλά και η ίδια η Google βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση λόγω της ευρείας διάδοσης του ChatGPT καθώς όπως αποκάλυψε Νew York Times ο CEO της Google Inc. Σούνταρ Πιτσάι,
προχώρησε σε αλλαγές και αναβαθμίσεις σε διάφορα τμήματα ώστε να ενισχυθούν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία.
Επιπλέον διευθύνων σύμβουλος της Coursera Τζεφφ Μαγκιονκάλντα, από την πλευρά του δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για το ChatGPT χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «μαγικό» και «game-changer».
Από την άλλη ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν χτυπάει «καμπανάκι» για την επέλαση του ChatGPT λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαφανίσει δεκάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Έντονος προβληματισμός και από τον Έλον Μασκ με τον νέο CEO του Twitter να περιγράφει ως «τρομακτικά καλό» το ChatGPT προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επικίνδυνα ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη».
Ακόμα και καλλιτέχνες έχουν σπεύσει να ταχθούν κατά της εφαρμογής, που όπως είπαμε μπορεί να γράψει και στίχους για τραγούδια. Συγκεκριμένα ο frontman των Bad Seeds, Νικ Κέιβ, άσκησε πολύ σκληρή κριτική στο ChatGPT για αυτή τη δυνατότητα που προσφέρει λέγοντας πως πρόκειται για μια «παρωδία» και πως οι αλγόριθμοι δεν έχουν συναισθήματα για να γράψουν τραγούδια.
Η Εξέλιξη συνεχίζεται
Είναι αλήθεια λοιπόν ότι οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα οφέλη του ChatGPT και είναι νωρίς ακόμα για να φανεί ποια πλευρά έχει το δίκιο με το μέρος της. Επίσης σε αυτή την πρώιμη συζήτηση θα προστεθούν και νέα δεδομένα καθώς η εφαρμογή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα στο 2023.
Ήδη η OpenAI δρομολογεί την αναβάθμιση του λογισμικού σε GPT-4, εξέλιξη που σύμφωνα με την Silicon Valley αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν αποκλείεται αυτή η νέα έκδοση του ChatGPT να μην είναι δωρεάν προσβάσιμη για όλους και ίσως να συνδυαστεί με μια συνεργασία με την Microsoft,η οποία σίγουρα θα ταράξει τις ισορροπίες στο διαδίκτυο.
Πηγή: NewsBomb